Sandefjord bibliotek

Til historielagets hjemmesider

Til Innholdsfortegnelsen

KULTURMINNER

Utgitt av SANDAR HISTORIELAG, Sandefjord


Hans Martin Lang: Strøtanker rundt en "bageriforretning"

Gruppe 7.4, våren 2005

Logo

Det hele begynte å "gjære" da en ny verdensborger så dagens lys i gamle Sandeherred 5. januar 1853. Det var en gutt med navn Wilhelm Hedvard Halvorsen. I 16-års alderen kom han i lære hos bakermester M. Christophersen i Tønsberg. Her i Norges eldste by fullførte han sin læretid og arbeidet som svenn i mange år. Den 17. april 1879 løste W. H. Halvorsen sitt borgerbrev som bakermester og startet sin første bakeribedrift i Sandefjord. Den holdt til i Langgaden, det som i dag heter Kongens gate. Der hadde baker Oftedahl drevet bakeri i mange år. Allerede høsten 1881 flyttet han sin bedrift til Kirkegaten nr. 123 som lå ved plassen som i dag heter Chr. Hvidts plass. Plassen er oppkalt etter den store handelsmannen som hadde eiendommer på begge sider av Storgatens øvre del. I gammel tid ble plassen kalt for Øvre Torv, men også Steentorvet. Det navnet fikk plassen etter garvermester Otto Anton Steen. Han kom til Sandefjord fra Hedrum og løste i 1827 borgerskapsbrev som garver. I 1846 ble han byens ordfører. Rundt plassen var det mange virksomheter. Her var det apotek, lege, sakfører og prest, garveri, bakere, skomakere og her var trykkeri for 'Sandefjords Tidende".

Umiddelbart før Halvorsen skulle flytte inn i Kirkegaten 123 (Chr. Hvidts plass) brant husene ned. Heldigvis var assuransen i orden og tiden nedadgående med fallende byggepriser. Halvorsen gikk straks i gang med bygging av ny gård, en toetasjes trebygning, bakeribygning og nødvendige uthus. Hele dette byggekomplekset gikk med under den store bybrannen som herjet Sandefjord i 1900. Det eneste som ble igjen etter denne brann var en KARAMELLSAKS og en MARSIPANMORTER. Disse er fremdeles intakt og tas godt vare på.

Steentorvet var i 1870-80 årene byens mest sentrale forretningsstrøk. To av byens eldste gater, Kirkegaden og Storgaden, munnet ut ved Steentorvet, og to store trafikkårer fra byens oppland førte ned til Steentorvet: Dølebakken (Kotteveien) og Gogstadveien over Prestehagen. (Den gamle Kirkegaden må ikke forveksles med dagens Kirkegate. Fra Steentorvet gikk den gamle gaten diagonalt gjennom bysenteret og fortsatte i dagens Skolegate ned til krysset med Bugaardgaden (Torggaten).) I dag er det igjen mer liv rundt "Steentorvet" med tilveksten av blant annet Hvidtgården.

Bakerivirksomheten omfattet de første årene vesentlig husholdningsbrød og skipsbrød. De store fangstekspedisjoner, som særlig fra før 1900 ble utrustet fra Sandefjord, medførte at skipsbrød var en stor artikkel. Her hadde Halvorsen den største leveransen. Det ble grunnmuren i økonomien, og sammen med et godt renomé gjennom mange år ble dette en sikker inntektspost. Firmaets motto: "KVALITET GÅR ALDRI AV MOTEN" kunne like gjerne hatt ordlyden: Kvalitet har mange venner. Firmaet kan glede seg over mange trofaste kunder som setter pris på kvalitet og når god smak betyr mest.

Det harde skipsbrødet som ble brukt om bord i gammel tid var bedre enn sitt rykte. 'Du får dup'n i svart kaffi," sa Jørgen stuert om bord i bottlenosefangeren "Cito" da han så fortvilte forsøk på å skave av en bit av den stenhårde 'knallen" — "ellers får du stikke bortpå banjeren til smeden og låne slegga."

Halvorsen bageri

Full virksomhet i bakeriet 1920.

På det meste var det 15 bakermestere med sine bedrifter i Sandefjord, i 1875. Nå er det bare 3 - 4 igjen, og Ivar Halvorsen A/S er Vestfolds eldste i gangværende bakeri og konditori. Bedriften i den søte kunsts tjeneste har overlevd tre branner og til tider mange krevende utfordringer. Mange spesialiteter har sett dagens lys. Flere av disse vil alltid være med i vareutvalget hos baker'n på Hvidts plass: KRANSEKAKA og KOSMOSKAKA. Kosmoskaka er reg. varemerke, og det er kun Ivar Halvorsen A/S som har rett til å bruke dette navn på sine kaker. Navnet vekker litt vemodige følelser. Det er kun "kaka" som er igjen av det ærverdige Kosmosrederiet. Det er viktig å ta vare på gode tradisjoner, gode medarbeidere, gode kunder - og ikke minst ta vare på godt humør!

Et par smakebiter på morsomme historier tas med. Min far, Josef Lang, ble ropt på i forretningen av en fortvilet dame, på grensen til det hysteriske, i en travel hverdag: "Lang, Lang, jeg skjærte over en veps i julekaka!!!!" 'Ta det helt med ro frue, De skal få en ny veps av meg."

I likhet med andre innbyggere har også vi opplevd annet enn brann. Innbrudd er heller ikke noen hyggelig opplevelse. Heldigvis er det lite av det på statistikken hos oss, men en opplevelse vil alltid stå sterkt hos undertegnede: Etter den daglige runden for å sjekke om alt er i orden med dører, vinduer, kjøleanlegg o. I. så ble det registrert uro på loftet. Det viste seg at tre meget unge gutter hadde klatret opp på bakeritaket, funnet sin vei gjennom en takluke og ned til bakeriet. En av de tre ble fanget til de andre kameraters fortvilelse. De ville befri sin kamerat, men til ingen nytte. Alle tre ble "fanget" og fikk følgende valg: "Her i bedriften har vi flere store fryserom. Dere kan få stå i samme fryserom eller få "enerom"!"

I fortvilte gutteansikter var det krystallklart at dette var langt fra den temperatur de hadde forestilt seg når de skulle gjøre innbrudd i et bakeri. For ikke å trekke den psykiske belastningen for langt serverte jeg guttene neste tilbud: "Som "straff' må dere bli med meg på søndagsskolen til søndag." Da lyste en lettelse over gutteansiktene som en soloppgang over isfjell. For at de ikke skulle glemme avtalen fikk de med seg hver sin store pose med boller. De kom på søndagsskolen og sang "Vår søndagsskole elsker jeg". De gjorde aldri mer innbrudd og livet ble andre "boller". De fikk lære at mennesket lever ikke bare av brød og kaker, men også av åndelig mat.

Et par gode oppskrifter til slutt:
1. Vi som har brød og alt det vi trenger - vi har mange "problemer". De som ikke har brød, de har bare ett problem - og det er brød!
2. Den som kan glede seg over og være takknemlig for lite - har mye å glede seg over og være takknemlig for mye!!

Med ferske hilsener fra Bakermester Harepus/Hans Martin Lang, daglig leder.

Bruk av stoffet avtales med Sandar Historielag.

Sist oppdatert 13.01.2011