Sandefjord bibliotek

Søk i bok- og mediabasen

Logg inn i MappaMi
Logg inn
Bibliotekets tjenester Veiledning til bibliotekets samlinger Arrangement og utstillinger på biblioteket Til Barnebibliotekets tilbud og tjenester Selvbetjening av bibliotekets tjenester Spør oss Alfabetisk innholdsregister A-Å

Tilbake til Dorotheas hovedside

Dorothea von der Lippe Christensen

Bilde fra "Skolekjøkkensaken gjennom 50 år"

 

SMAKEBITER FRA "HUSSTELL"

Oppskrifter

 

PDF-UTGAVER:

Husstell - klikk for pdf-utgave

 

 

 

 

 

 

Dorothea von der Lippe Christensen

1847-1908

BOLIGEN VÅR

I en bolig hvor en skal finne helse, trivsel og velvære, må der være lys og sol, frisk luft, adgang til rent vann, ingen vond lukt eller fuktighet i eller omkring huset. Men selv den beste bolig blir usund og uhyggelig, dersom en ikke daglig holder det rent og ordentlig såvel i som utenom huset. „Hvor rensligheten tar av, tar sykdom til," sier et gammelt ord. Støv og smuss kann ofte inneholde sykdomsspirer.

Rundt huset må der sopes, og gårdsplassen må holdes fri for alt skrammel, avfall og papir. — Søppelkasser- bør jevnlig eftersees og tømmes, og avfallsdynger bør legges så fjernt fra de bebodde hus som mulig.

Rengjøring. Storrengjøring begynner med bortrydning av alle småting, tepper, blomster o. s. v., så de ikke støver til. Ovnen tømmes for aske, støv tørkes med en ullen klut, og flekker gnies av. Derefter smøres ovnsverts på med en fille eller harelabb, og med børste pusses til ovnen blir blank og skinnende.

Er værelsenes vegger og tak oljemalt, må de vaskes mindst én gang om året. Er derimot veggene tapetsert og taket hvittet, kan en innskrenke sig til å feste en ren klut på en kost og dermed tørke støvet godt av to ganger om året. — Oljemalte vegger må vaskes med ullklut og svakt såpevann ovenfra og nedover, med lite vann så det nedrinnende vann ikke setter merker. Det er best å fukte hele det stykke som skal vaskes, ovenfra og ned med en gang. 

Såsnart et stykke er ferdigvasket, må det skylles og tørkes med en linnetsklut.

Soda ødelegger maling; benytt til rengjøring såpe som må piskes vel ut i vannet.

Dører og vinduskarmer børstes med såpevann så malingen ikke tar skade. Vindusruter vaskes lettest med et semsket skinn vridd op i lunkent vann. Ingen tørking eller gnidning bakefter behøves. Skinnet må for hver gang det er brukt, vaskes op i kuldslått vann og tørkes. Brukes for varmt vann, blir det stivt. Vinduer kan også vaskes av med klut, opvridd i svakt eddikvann, og derefter gnies blanke med avispapir. Inntørkede malerflekker taes av med lut, salmiakkspiritus eller grønnsåpe.

Malte møbler vaskes med semsket skinn eller klut, helst uten såpe. Hvite pletter fjernes med en klut dyppet i spiritus. Polerte møbler gnies med lerretsklut, dyppet i terpentin og olje eller petroleum, og pusses av bakefter med tørr klut.

Stoppede møbler bæres ut, piskes og børstes med en bløt børste. Flekker må straks taes av. Møbler må behandles med forsiktighet, og den minste skade må utbedres med det samme.

Tepper taes ut og bankes i ren sne eller gåes over med en tepperenser eller støvsuger.

Å feie og vaske gulv. Feiingen må begynne i den fjerneste krok av værelset, lette møbler løftes tilside, og søppelen samles og taes op ved døren. Er det meget støv og søppel, som f. eks. i verksteder, bør fuktig sagflis, sand eller teblekker anvendes til strøelse, før der sopes. All rengjøring skal gå ut på å fjerne støv og smuss, og det må skje uten å hvirvle støvet op; derfor er vasking av gulvet å foretrekke for feiing. Malte gulv vaskes daglig med klut og koldt vann med litt såpe, eller varmt vann uten såpe, og tørkes godt. Der må brukes rikelig vann, som ofte byttes. Linoleum blir fast og blank ved å vaskes over med melk.  

Umalte gulv skures med børste eller skrubb, fin sand og såpe, og med så lite vann som mulig, både fordi gulvet derved utsettes for å råtne, og fordi den fuktige luft i værelsene er skadelig for helsen. Knærne kan ta skade ved at en ligger på gulvet under vaskingen, så skurematte bør legges under knærne. Skurekost med langt skaft kan også brukes, hvis armene er sterke.

Værelsene luftes hver morgen og efter måltidene. Lufting bør om vinteren foregå med alle vinduer og dører åpne på én gang. Derved kan luftskiftningen skje i kort tid, 5-10 min., så gjenstandene i værelset ikke blir synderlig avkjølt.

Dagligstuen bør være enkelt utstyrt, så den kan være skikket som arbeidsrum. Tunge og overstoppede møbler, som gir meget og besværlig rengjøringsarbeida, bør undgåes. Løse stolsæter og puter som kan taes ut til pisking og børsting i fri luft, er av sundhetshensyn å foretrekke. Hvad møbler angår, kan man få det hyggelig og pent i et hjem med det aller simpleste bohave. Den er dum som pådrar sig gjeld for å pynte op i værelsene sine. A dagligværelse og sove-værelse bør brukes tepper, gardiner og dørforheng som tåler vask.

Lørdagsrengjøring. Bring tepper, puter og gulvtepper ut. Tømm ovnen for aske, gjør den ferdig til opnøring, og tørk den av med bløt ullen klut. Lukk vinduene op, fest gardiner tilside, sett blomster og blomsterskåler sammen, og vask dem rene. Store gulvtepper kan feies forsiktig med ren sne eller tørkes over med ren klut eller svamp opvridd i koldt vann tilsatt spiritus eller litt salmiakkspiritus. Stoppede møbler kan efter å være børstet tørkes over med en ren klut fuktet i svakt citronsyrevann. Elektriske støvsugere er til stor lettelse såvel ved ukes- som årsrengjøring.

Vask vindusposter, dører, lister og puss vinduer, speil og billeder. Tørk støv av alle møbler med fuktig klut, gni dem over med tørt skinn eller støvfille, og sett dem til side. Blir støv liggende igjen et eneste sted, fyker det lett utover til de ting som er tørket av. Vask gulvet og bring stuen atter i orden.

Soveværelset må ikke forsømmes ; der tilbringer beboerne over tredjedelen av sin levetid. Frisk luft, rene sengklær er nødvendige betingelser for et menneskes helse og velvære. Madrasser (1) og sengklær må om sommeren ofte ut i frisk luft og solskin og bankes vel. Om vinteren får en nøie sig med hver dag å bre sengklærne ut og sette madrassene på kant, mens der luftes, før sengen redes. Tepper, dynetrekk og skinnfelder må holdes omhyggelig rene, og lakener jevnlig byttes. Intet som utbrer lukt (skittentøi), må finnes i soveværelset, således heller ikke blomstrende planter. Dyr (f. eks. katter, hunder, fluer o. s. v.), som ofte kan være smittebærere, bør holdes borte. Vaskevannsstol med tilbehør, samt vannkaraffel og glass må daglig holdes i orden, og er der baderum, må dette eftersees. Daglig må gulv vaskes og støv tørkes. — Sengene stilles så langt fra kolde vegger og så beskyttet mot trekk som mulig, og slik at lyset fra vinduene ikke faller i ansiktet. Vinduene bør være forsynt med mørke rullegardiner.

1) Kan fylles med hveteagnor, hakkelse, havrehalm, tørket tang eller tørket ormegress (bregner). Sengen skal være forsynt med madrass, ikke sengehalm og underdyne. Sengehalmen gir meget støv, og underdyne for meget sengevarme, især for unge mennesker.

Kjøkkenet må være lyst og rummelig, med luftig spiskammer med flueskap av netting til opbevaring av matvarer og skaprum til opbevaring av det nødvendige kjøkkentøi.

Kjøkkenet bør ikke benyttes til soverum og ikke til arbeider som støver, som klæsbørsting, skobørsting, ribbing av fugl o. l. 

Alt i et kjøkken må holdes skinnende blankt og rent, ellers kan en ikke lage sund og renslig mat. Kjøkkentøiet må være ordnet så det er lett å få fatt på, og enhver ting som er blitt brukt, må straks rengjøres og bringes på sin bestemte plass.

Å hvitte vegger, skorsten og brandmur.
4 kg. kritt, 1/2 kg. hornlim, 1/2 kg. grønnsåpe opløses godt i 3 1. vann. Av 1/2 kg. rugmel og 4 1. vann kokes en velling som tilsettes krittrøren. Påsmøres med malerkost.

Bykjøkken med kjøkkenforstue og spiskammer:

1. Platekomfyr med elektrisk kokeplate eller gas.
2. Opvaskbord og vask med varmt og koldt vann. Elektrisk varmtvannsbeholder.
3. Kullboks og vedkasse. 
4. Kjøkkenskap til gryter ete.
5. Arbeidsbord — kan også settes midt på gulvet.
6. Kjøkkenskap til stentøi.
7. Kjøkkenbenk med 3 skaper, skuffer, forskjærfjel og hvitskura plate (Vasken kan anbringes her).
8. Stol. 
9. Trappestol.
10. Iskasse eller skap.
11. Bord med marmorplate til baking.
12. Håndklæ- og vaskeklutholder.
13. Sinkbelagt nedfallsskive til fiske- og grønnsakerensking.
14. Benk med skuffer til pussesaker og lampegreier.
15. Kull- og koksrensker.
16. Støvklut- og skureklæsholder.
17. Dør mollem kjøkken og forstue.
18. Skap til skurebøtter, feiekoster ete.
19. Avfallsbøtte.
20. Krakk til støvlepussing.

Sist oppdatert   01.04.08