Sandefjord bibliotek

Søk i bok- og mediabasen

Logg inn i MappaMi
Logg inn
Bibliotekets tjenester Veiledning til bibliotekets samlinger Arrangement og utstillinger på biblioteket Til Barnebibliotekets tilbud og tjenester Selvbetjening av bibliotekets tjenester Spør oss Alfabetisk innholdsregister A-Å

Tilbake til Dorotheas hovedside

Dorothea von der Lippe Christensen

Bilde fra "Skolekjøkkensaken gjennom 50 år"

 

SMAKEBITER FRA "HUSSTELL"

Gode råd

Om boligen

 

PDF-UTGAVER:

Husstell - gå til pdf-utgaven

 

 

Dorothea von der Lippe Christensen

1847-1908

 OPPSKRIFTER

 

Saftsuppe

1 1/2 l. vatn.
1 dl. havregryn (perlegryn).
12 svisker.
1 1/2 dl. søt saft.
2 s. sukker.
1 knivsodd salt. 
1 stk. kanel.


Kok vann, utbløtte gryn, svisker og kanel 3/4 time. Tilsett sukker. Byggrynsuppe bør koke 2 timer. Sagogryn og rosiner kokes på kortere tid. Sagnsuppe inneholder ikke så megen næring. Til hvit suppe av sago kan brukes citronskiver istedenfor saft.

 

Krigssmør (sparesmør)

1/2 kg. meierismør. 
150 g. hvetemel.
4 dl. vann.
2 t.s. salt.
Litt smørfarve.

Smøret røres som til aspargessmør. Melet utrøres med det kolde vann til jevning. En storskje av det rørte smør haes i en gryte, jevningen tilsettes og kokes under omrøring til en klar grøt. Når grøten er avkjølt, tilsettes resten av smøret, salt og smørfarve og arbeides til smøreter sammenhengende. 1/2 kg. smør gir 1 kg. sparesmør. Kan rulles til kuler.

 

Blodpannekake

½ l. blod
½ dl. finhakket nyretalg
2 ½ s. rugmel
1 ½ s. sukker eller ½ dl. sirup
1 liten t.s. salt
½ t.s kanel
2 s. smult å steke i.

Bland alle de tørre ting og spe så blodet i. Stekes som almindelig pannekake, men ved svak varme. Spises med stekte epler eller eplemos.

Sist oppdatert 01.04.08